Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Μια σημαντική συνδικαλιστική νίκη

Συνάδελφοι,

Ο εκπαιδευτικός κόσμος σήμερα κέρδισε μια σημαντική μάχη για την επαγγελματική του αξιοπρέπεια: Με απόφαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής προχωρά η τροποποίηση της νοοθεσίας που αφορά στην κοινοποίηση των υπηρεσιακών εκθέσεων / αξιολογήσεων και το δικαίωμα πρόσβασης στους φακέλους που βρίσκονται στην ΕΕΥ. 

Η εξέλιξη αυτή ολοκληρώνει - σε νομικό επίπεδο - τους συνδικαλιστικούς αγώνες στους οποίους η Κινησή μας πρωτοστάτησε για την κατάργηση του "μυστικού φακελώματος" των Εκπαιδευτικών από τους ιεραρχικά ανώτερούς του, με όσα αυτό συνεπάγεται. Υπενθυμίζουμε  απλώς τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι συνδικαλιστές της Νέας Κίνησης, όταν με δικές τους ενέργειες συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο το θέμα της άδικης και αυθαίρετης δίωξης εκπαιδευτικών από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και του καθεστώτος της τήρησης μυστικών φακέλων στο Υπουργείο, στην παρουσία της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία είχε κληθεί να παρουσιάσει την Έκθεση που υπέβαλε στο Υπουργείο μετά από τα παράπονα που της είχαν υποβληθεί από στελέχη της Νέας Κίνησης Καθηγητών.

Ως Κίνηση που ανέκαθεν καταδικάσαμε το καθεστώς αδιαφάνειας που επέτρεπε την αδικία και την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, ενώ έδινε τη δυνατότητα για καταδυνάστευση των εκπαιδευτικών και προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετική και αυτή την εξέλιξη, μετά και την αλλαγή της νομοθεσίας όσον αφορά στο δικαίωμά μας στην ελεύθερη έκφραση.

Γι αυτό και αναρτώνται πιο κάτω οι επιμέρους πρόνοιες της πρότασης της Επιτροπής Παιδείας, όπως περιλαμβάνονται στη σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα:


Σε γενικές γραμμές η Πρόταση προνοεί ότι:
  1. Οι εκθέσεις (συνήθης και ειδική έκθεση) θα αποστέλλονται ταχυδρομικώς  σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
  2. Ο εκπαιδευτικός λειτουργός θα μπορεί να υποβάλει ένσταση μέσα σε 21 ημέρες για αναθεώρηση της βαθμολογίας του.
  3. Αν διατυπωθεί δυσμενής κρίση σε οποιαδήποτε από τις εκθέσεις, ο εκπαιδευτικός θα ενημερώνεται γραπτώς και θα του παρέχεται η ευκαιρία να ακουστεί και να υποβάλει το παράπονό του, προτού ληφθεί τελική απόφαση.
  4. Σε κάθε κλιμάκιο αξιολόγησης, δύο τουλάχιστον μέλη του θα συνεχίζουν να υπηρετούν κατά το σχολικό έτος που ακολουθεί τη σύνταξη της έκθεσης (πράγμα το οποίο δεν ισχύει σήμερα με αποτέλεσμα να αδικούνται πολλοί καθηγητές που υποβάλλουν ένσταση).

Παράλληλα από την ημερομηνία δημοσίευσης του νομοσχεδίου αυτού, ανοίγει πλέον οριστικά και ο δρόμος για το δικαίωμα πρόσβασης των εκπαιδευτικών στους φακέλους με τις υπηρεσιακές εκθέσεις/αξιολογήσεις τους που βρίσκονται στην ΕΕΥ, ικανοποιώντας ταυτόχρονα ένα ακόμη βασικό αίτημα της Οργάνωσής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου