Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Έπρεπε ή όχι να γίνει η δίωρη στάση εργασίας;


Το πιο κάτω κείμενο διαβάστηκε και κατατέθηκε επίσημα στην ΠΣΓΑ το Δεκέμβρη του 2010 από τον εκπρόσωπο της Νέας Κίνησης Καθηγητών στη Γραμματεία Θέμη Πολυβίου
 

Έπρεπε ή όχι να γίνει η στάση εργασίας των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων;

Είναι θέση μας ότι, όχι μόνο έπρεπε να γίνει, αλλά θα έπρεπε να ήταν και 24ωρη.

Τι άλλαξε, δηλαδή, για να ανασταλεί η προγραμματιζόμενη στάση εργασίας;

  • ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, Μ.Μ.Ε., συνεχίζουν να μας διαβάλλουν και να παραποιούν την πραγματικότητα. Μας θεωρούν προνομιούχους, υψηλόμισθους και στρέφουν τα πυρά τους προς εμάς, αντί εναντίον όσων έχουν και κατέχουν τον πλούτο.

  • Ο Υπουργός Οικονομικών παρέδωσε ένα άτυπο έγγραφο στην ΠΑΣΥΔΥ, στο οποίο δε λέει ότι αποσύρει την πρόταση για το συνταξιοδοτικό, αλλά ότι αυτό θα τεθεί προς συζήτηση. Μάλιστα, η πλειοψηφία των κομμάτων είναι έτοιμη να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο που για μας συνεχίζει να παραμένει στο τραπέζι.

  • Επικρέμμαται η πρόταση για 2% μείωση στους μισθούς μας και αποκοπή της μιας προσαύξησής μας.

Αυτά που ακούγονται ότι στρέψαμε με τη στάση εργασίας εναντίον μας την κοινή γνώμη είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού η κοινή γνώμη ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι μαζί μας.

Ορθά, λοιπόν, έγινε η στάση εργασίας, γιατί πρέπει κάποιοι να πάρουν το μήνυμα ότι δε δεχόμαστε αφαίρεση ούτε ενός γιώτα από τα κεκτημένα μας. Άρα, ήταν απαραίτητο να σταλεί το μήνυμα της ετοιμότητάς μας για δυναμική αντίδραση.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το εξής: Ναι, οι συνδικαλιστές οργανώσεις πρέπει και επιβάλλεται να μείνουν ενωμένες. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένο να διαπραγματεύεται για μας εν λευκώ η ΠΑΣΥΔΥ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της βρίσκονται κάτω από την Α8. Άρα, αν αληθεύουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι τα μέτρα θα πλήξουν κυρίως εκείνους που βρίσκονται στην κλίμακα Α8 και άνω, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι τα μέλη των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων που θα πληγούν.

Κατά συνέπεια, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι να κλιμακώνουμε τα μέτρα, αν και όταν χρειαστεί. Και πρέπει αυτό το μήνυμα να δώσει και η σημερινή Π.Σ.Γ.Α. και να πάρει και τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Εδώ καταθέτω πρόταση και καλώ το προεδρείο της Π.Σ.Γ.Α. να καλέσει το Κ.Δ.Σ να συγκεντρώσει τα ονόματα όσων δεν πήραν μέρος στην στάση εργασίας. Είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι "συνάδελφοι" είναι αυτοί που συνεχώς ζητούν τη βοήθεια της οργάνωσης και όταν έρθει η ώρα να την στηρίξουν την καρφώνουν πισώπλατα. Ήρθε ο καιρός να πάρουν τα απαραίτητα μηνύματα.

Μπορεί κάλλιστα να διερωτηθεί κάποιος. Μα υπάρχει οικονομική κρίση. Δεν πρέπει και εμείς να συνδράμουμε στο ξεπέρασμα της;

Η απάντηση είναι απλή. Ναι, συνάδελφοι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, αλλά αφού πρώτα συνεισφέρουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και ληφθούν μέτρα για βελτίωση της σημερινής κατάστασης.

Ας πάρουν μέτρα για είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων, οι οποίοι όπως τονίζει και η Γενική Ελέγκτρια φτάνουν το 1 δις, 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ας προωθήσουν τα νομοσχέδια για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας που θα φέρουν δισεκατομμύρια στο κράτος.

Αν, μετά από όλα αυτά, χρειάζεται και η δική μας συνεισφορά, τότε να το συζητήσουμε. Δε συζητούμε όμως καταπάτηση των κεκτημένων μας, ούτε θα δεκτούμε μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις σε βάρος χρόνου.

Εξάλλου, είμαστε οι πρώτοι που συνδράμαμε με την απόφαση μας να μην πάρουμε αυξήσεις για το 2010 και το 2011.

Το κεφάλαιο, η εργοδοσία και όσοι μας θεωρούν προνομιούχους καραδοκούν. Ας τους στείλουμε το μήνυμα. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα προασπίσουμε δυναμικά και με όσα μέσα έχουμε στη διάθεση μας τα κεκτημένα και την αξιοπρέπεια μας. Γιατί αξιοπρεπής και ενισχυμένος εκπαιδευτικός σημαίνει δυνατό δημόσιο σχολείο, σημαίνει αξιοπρεπής και ενισχυμένη παιδεία και μέλλον για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας.

Εκ μέρους της Νέας Κίνησης Καθηγητών, ο εκπρόσωπός μας στη Γραμματεία Θέμης Πολυβίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου