Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Οι θέσεις μας για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

και για όλα τα συνδικαλιστικά ζητήματα, αναρτώνται σταδιακά στο ιστολόγιο αυτό. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υποσχόμαστε να έχουμε ολοκληρώσει την ανάρτηση των βασικών μας θέσεων, ώστε να σας ενημερώνουμε στη συνέχεια για τη δράση και τις αντιδράσεις μας απέναντι σε όσα τεκταίνονται στο χώρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, και όχι μόνο...

Ελευθερία της έκφρασης και φακελώματα

Βαλεντίνα Δημητριάδου Σαλτέ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Νέας Κίνησης Καθηγητών


Επειδή κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται...

Κι επειδή πολλές ανακρίβειες έχουν λεχθεί για το πώς επιτεύχθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας στο επίμαχο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης των εκπαιδευτικών, παραθέτω πιο κάτω τα γεγονότα όπως τα έζησα
ως η πρώτη εκπαιδευτικός που έλαβε γνώση του περιεχομένου του φακέλου της,
ως συνδικαλίστρια που διώχθηκε και τιμωρήθηκε για την αρθρογραφία της,
ως άτομο και ως μέλος της Νέας Κίνησης Καθηγητών
που αγωνίστηκε και πέτυχε - χάρη στη νόμιμη και δίκαιη παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και συγκεκριμένων Βουλευτών - την αλλαγή της νομοθεσίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών.

Η ελευθερία της έκφρασης

Μαρία Συμεωνίδου
Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Καθηγητών

Ο αγώνας για την ελευθερία της έκφρασης, ως ένα από τα κύρια  θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, είναι για τη Νέα Κίνηση Καθηγητών φάρος, που καθοδήγησε τις ενέργειες και την έκφρασή της σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από την αμφισβήτηση  των αντιλήψεων και των πρακτικών όσων θεώρησαν την εξουσία μέσο επιβολής απόψεων και πράξεων, ενδυναμώσαμε τον αγώνα μας για το αναφαίρετο δικαίωμα του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου: το δικαίωμα να εκφράζει με παρρησία τις απόψεις και τα αιτήματά του. Μετά από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως που δικαίωσε το αίτημά μας για ελεύθερη έκφραση,  και τη σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, καλούμε όλους τους Εκπαιδευτικούς σε συστράτευση για τον πιο ουσιαστικό ίσως συνδικαλιστικό και εκπαιδευτικό αγώνα: την προάσπιση της αξιοπρέπειας μας.

Ανακοίνωση της Νέας Κίνησης για τα γεγονότα στη Βουλή και την τροποποίηση της νομοθεσίας

Μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με το δικαίωμα έκφρασης των εκπαιδευτικών, που εκπονήθηκε μετά από την υποβολή παραπόνου από τη Νέα Κίνηση Καθηγητών, και εξαιτίας των γεγονότων κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η Ν.Κ.εξέδωσε στις 12 Μαρτίου την ακόλουθη ανακοίνωση

Το επίμαχο άρθρο "Παραφράζοντας τον Καβάφη..."

Το επίμαχο άρθρο "Παραφράζοντας τον Καβάφη..." με την αφιέρωση "Προς άρτι προαχθέντες διευθυντές, επιθεωρητές, ΠΛΕ (πρώην συναδέλφους) και όχι μόνο..." πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της "Νέας Κίνησης Καθηγητών το Δεκέμβρη του 2008 και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απλώς επαλήθευσαν το περιεχόμενό του.
Γι αυτό και η Κίνησή μας κατέθεσε παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως, η Έκθεση της οποίας αναρτάται πιο κάτω. Η ιστορία αυτή αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την τροποποίηση της νομοθεσίας για την ελευθερία της έκφρασης των Εκπαιδευτικών.

Ανακοίνωση της Νέας Κίνησης για την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως

Η σχετική με την ελευθερία της έκφρασης Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως

Παρατίθεται πιο κάτω αυτούσιο το κείμενο της Έκθεσης του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης των εκπαιδευτικών, όπως δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου.


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ανακοινώσεις και επιστολές της ΟΕΛΜΕΚ

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε από αυτό το ιστολόγιο για τις ανακοινώσεις και τις επιστολές της ΟΕΛΜΕΚ. Έχουν ήδη αναρτηθεί όλες οι ανακοινώσεις και οι επιστολές της ΟΕΛΜΕΚ κατά το μήνα Ιούλιο, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στις σχετικές ετικέτες του ιστολογίου αυτού.
Οι προηγούμενες ανακοινώσεις, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΟΕΛΜΕΚ, με την οποία μπορείτε να συνδεθείτε πατώντας εδώ.
Στόχος μας είναι να σας ενημερώνουμε για όλες τις επόμενες ανακοινώσεις από το ιστολόγιό μας, από όπου σας δίνεται η δυνατότητα να σχολιάσετε τις αποφάσεις και τη δράση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη για... συνδικαλιστική ενημέρωση, και όχι μόνο...

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ προς ΓΔ - αναγνώριση στρατιωτικής θητείας



Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ προς Υπουργό - έκτακτοι

Δελτίο τύπου ΟΕΛΜΕΚ - οικονομική κρίση

Δελτίο τύπου ΟΕΛΜΕΚ - αστυνομία

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ προς Υπουργό

Επιστολη ΟΕΛΜΕΚ προς ΕΕΥ

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ για εφημερίδα Το Βήμα της ΟΕΛΜΕΚ

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ για αποσπάσεις

Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ για ETUCE

Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ για τετράμηνα

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ για αποκοπές ταμείου αποθανόντων

Δελτίο τύπου ΟΕΛΜΕΚ

 ∆ΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΟΕΛΜΕΚ
Λευκωσία,  2  Ιουνίου  2010
Η ΟΕΛΜΕΚ με ικανοποίηση πληροφορήθηκε χθες ότι με επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτουν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα από την καθηγήτρια, η οποία άδικα βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων.

Επιστολή ΟΕΛΜΕΚ Αναγραφή στοιχείων μαθητών στα απολυτήρια και ενδεικτικό

Δελτίο τύπου - ελεύθερη έκφραση

 ∆ΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
Λευκωσία, 23  Φεβρουαρίου  2010

Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης των
εκπαιδευτικών – καταργήθηκε το άρθρο 51(2)

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο στόχος της ειρηνικής συμβίωσης


Η πιο κάτω ανακοίνωση της Νέας Κίνησης Καθηγητών με θέμα το στόχο της χρονιάς 2008-2009 για "καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας", φαίνεται ότι ενόχλησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Παιδείας και τον κύκλο του. Προφανώς η στάση του - όπως φάνηκε στη συνέχεια μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες του απέναντι σε στελέχη της Νέας Κίνησης - είχε ΚΑΙ αυτή την αιτία, γιατί η ΝΚ και σε αυτή την περίπτωση και σε άλλες εξέφραζε - όπως και συνεχίζει αν εκφράζει - ευθαρσώς τις θέσεις της, για να υποστηρίξει το δημόσιο σχολείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύγκρουση ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και τη ΔΜΕ

Η σύγκρουση που ξέσπασε πέρσι ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και τη ΔΜΕ προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις εκ μέρους των Κινήσεων των εκπαιδευτικών. Η Αλλαγή έσπευσε να υπερασπιστεί τη ΔΜΕ, και η Προοδευτική, εμμέσως πλην σαφώς τον Υπουργό Παιδείας. Η Νέα Κίνηση, έκρινε ότι όσα διαδραματίζονταν ήταν εις βάρος της παιδείας, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ότι ο διοικητικός αυταρχισμός στο Υπουργείο Παιδείας γίνεται όλο και πιο έντονος, με συνέπεια ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών.
Σας καλούμε να διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 16/09/2009 η Νέα Κίνηση Καθηγητών.

Αναλυτικά Προγράμματα

Ποιες είναι οι θέσεις της Νέας Κίνησης Καθηγητών για τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τις διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο; 
Διαβάστε το κείμενο που κατατέθηκε στην ΟΕΛΜΕΚ από τον εκπρόσωπο της Νέας Κίνησης στη Γραμματεία, όταν το Υπουργείο Παιδείας "πίεζε" την Οργάνωση να δώσει τις θέσεις της, προτού καν προλάβουν οι εκπαιδευτικοί να μελετήσουν τα πολυσέλιδα κείμενα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Αρχαία και Ιστορία 2010

Κωδικοποίηση του σχολιασμού των γραπτών των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2010, όπως κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της Νέας Κίνησης στο ΚΔΣ του ΣΕΚΦ 

Νέα Ελληνικά 2010

Τα σχόλια που κατέθεσε η Νέα Κίνηση Καθηγητών στο ΚΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων για τα θέματα των Νέων Ελληνικών των Παγκύπριων Εξετάσεων 2010:

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εξομολόγηση

Μαρία Συμεωνίδου
Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Καθηγητών

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις των Διευθυντών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μέσης Εκπαίδευσης γκρέμισαν μέσα μου το αίσθημα της δικαιοσύνης και όσο και αν αυτό που νιώθω είναι δικό μου πρόβλημα, θεωρώ ότι αξίζει να το εκθέσω προς προβληματισμό.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η "δαιμονοποίηση" του 63ου

Βαλεντίνα Δημητριάδου Σαλτέ
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών θεμάτων της Νέας Κίνησης Καθηγητών
(Το κείμενο αναρτήθηκε και στο προσωπικό ιστολόγιο aspalathoi.blogspot.com)

Παρακολουθώντας με περίσκεψη τις ομάδες φοιτητών και μαθητών που διαμαρτύρονταν για τη "γήρανση" που θα επέλθει στο δημόσιο σχολείο με το 63ο και για την ανεργία των νέων, αλλά και διαβάζοντας μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τα σχόλια κάποιων ομάδων εκπαιδευτικών επί του θέματος, περνούν μπροστά μου διάφορες εικόνες της σχολικής ζωής:

Η Οδύσσεια ενός οικήματος

Κυριάκος Κυριάκου
Μέλος του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (Νέα Κίνηση Καθηγητών)

Αν κάποιος επισκεφθεί τα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ στη Λευκωσία, θα δει φωτογραφίες μιας μακέτας μεγαλοπρεπούς μεγάρου. Το μέγαρο αυτό ΘΑ στέγαζε την ΟΕΛΜΕΚ βάσει των σχεδίων που έγιναν πριν μια δεκαετία. Οι διαδικασίες εκπόνησης αυτού του μεγάρου στοίχισαν στον κλάδο αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής θα ήταν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.