Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση της Νέας Κίνησης για την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως

Ανακοίνωση της Νέας Κίνησης Καθηγητών για την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως
10 Φεβρουαρίου 2010


Η Νέα Κίνηση Καθηγητών και, πιστεύουμε, ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία δικαιώνει τους αγώνες μας για ελευθερία της έκφρασης, ένα δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Η έκθεση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά πολύ περισσότερο για ολόκληρη την κοινωνία και την προστασία της δημοκρατίας. Η Επίτροπος δηλώνει ότι «..Στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα δημόσιας διατύπωσης των θέσεων και των απόψεων τους, αφού το κύρος της παιδείας θωρακίζεται αποτελεσματικότερα όταν ασκείται κριτική, ακόμα και όταν αυτή είναι οξεία» και εισηγείται «την αναθεώρηση των υφισταμένων όρων και προϋποθέσεων που θίγουν τον πυρήνα του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και αναιρούν αθροιστικά το ατομικό αυτό δικαίωμα..»   ( άρθρο 51 των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων)

Όσοι υπηρετούν την Παιδεία έχουν την υποχρέωση να αγωνιούν και να αγωνίζονται για τη διασφάλιση της ελευθερίας της σκέψης, της κρίσης και της έκφρασης όλων των πολιτών. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτού του καθήκοντος που η  Νέα Κίνηση Καθηγητών  τολμά πάντα να  εκφράζει ελεύθερα την άποψη της για τα εκπαιδευτικά  και τα συνδικαλιστικά θέματα, με όποιο κόστος, ατομικό ή συνολικό, για τα μέλη της. Μέσα από την αμφισβήτηση των αντιλήψεων και των πρακτικών όσων θεώρησαν την εξουσία μέσο επιβολής απόψεων και πράξεων, ενδυναμώσαμε τον αγώνα μας για το αναφαίρετο δικαίωμα του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου: το δικαίωμα να εκφράζει με παρρησία τις απόψεις και τα αιτήματά του.

Το επίμαχο άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ν.Κ.Κ και το οποίο λογοκρίθηκε από το Υ.Π.Π , είναι ένα  άρθρο υψηλού επιπέδου, υπαινικτικό αλλά καθόλου προσβλητικό, προσεγμένο, χωρίς καμιά αναφορά σε πρόσωπα. Το άρθρο, που γράφτηκε από τη Φιλόλογο μέλος της Κίνησης μας Βαλεντίνα Σαλτέ, ασκούσε κριτική σε θεσμούς και έκανε υποθετικές αναφορές σε περιπτώσεις κακής διαχείρισης αξιωμάτων με μέσο την ποίηση του Καβάφη. Γιατί θίχτηκαν πρόσωπα και αντέδρασαν με καταγγελίες εναντίον της Κίνησης μας και της  συναδέλφου που έγραψε το άρθρο σχεδόν απορία μας προκάλεσε. Γιατί να ενοχληθεί κάποιος αν όσα γράφονται σε ένα άρθρο δεν τον αφορούν προσωπικά;

Η  προσπάθεια φίμωσης της Κίνησης μας, η καταδίωξη της συναδέλφου μας  και  τα μηδαμινά περιθώρια που μας έδινε η γραφειοκρατία και το κατεστημένο του Υ.Π.Π.  μας οδήγησαν στην Επίτροπο Διοικήσεως. Η έκθεσή της μας δικαιώνει.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκαθαρίσουν επιτέλους και οι λόγοι για τους οποίους διώκονται κάποιες φορές εκπαιδευτικοί που δεν είναι πάντα αυτοί που παρουσιάζονται. Το φακέλωμα των εκπαιδευτικών είναι ένα σοβαρό θέμα με προεκτάσεις γιατί η προσπάθεια εκφοβισμού πολιτών αναδεικνύει σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας. Πολύ εύκολα μπαίνει μια καταγγελία στο φάκελο ενός εκπαιδευτικού και πολύ δύσκολα αφαιρείται, με σοβαρές γι΄ αυτόν συνέπειες.

Καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ να αναλάβει δράση. Να συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρία του Κ.Δ.Σ και να πάρει θέση, όπως δεσμεύτηκε από την ΠΣΓΑ της 28ης Ιανουαρίου 2010.

Γιατί το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο είναι και  δικό μας όραμα και δεν επιτρέπουμε εκπτώσεις στα οράματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου