Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση της Νέας Κίνησης για τα γεγονότα στη Βουλή και την τροποποίηση της νομοθεσίας

Μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με το δικαίωμα έκφρασης των εκπαιδευτικών, που εκπονήθηκε μετά από την υποβολή παραπόνου από τη Νέα Κίνηση Καθηγητών, και εξαιτίας των γεγονότων κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η Ν.Κ.εξέδωσε στις 12 Μαρτίου την ακόλουθη ανακοίνωση

Ανακοίνωση της Νέας Κίνησης Καθηγητών
12 Μαρτίου 2010

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών - και μαζί μας ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος - αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα μας για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ένα δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Η Νέα Κίνηση Καθηγητών αγωνίστηκε έμπρακτα και δυναμικά για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, μέσα από την αμφισβήτηση  των αντιλήψεων και των πρακτικών όσων θεώρησαν την εξουσία  ως μέσο επιβολής απόψεων και πράξεων, τόσο με τη γενική συνδικαλιστική συμπεριφορά της όσο και μέσω του εκφραστικού οργάνου της, με την αρθογραφία των μελών της. Η προσπάθεια φίμωσης της Κίνησής μας, η δίωξη της συναδέλφου μας Βαλεντίνας Σαλτέ και τα μηδαμινά περιθώρια που μας έδινε η γραφειοκρατία και το κατεστημένο του Υ.Π.Π., αλλά και η απραξία της ΟΕΛΜΕΚ, μας οδήγησαν στην Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία με την Έκθεσή της μας δικαίωσε. Η Έκθεση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά πολύ περισσότερο για ολόκληρη την κοινωνία και την προστασία της δημοκρατίας. Η Επίτροπος δηλώνει ότι "..Στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα δημόσιας διατύπωσης των θέσεων και των απόψεων τους, αφού το κύρος της παιδείας θωρακίζεται αποτελεσματικότερα όταν ασκείται κριτική, ακόμα και όταν αυτή είναι οξεία".

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση εξαγγέλλει αλλαγές σε βασικούς τομείς του εκπαιδευτικού συστήματος, με σύνθημα του νέου σχολείου την ανθρώπινη και δημοκρατική του διάσταση. Το βασικότερο γνώρισμα της ανθρωπιστικής και δημοκρατικής παιδείας είναι φυσικά το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να σκέφτεται ελεύθερα και να εκφράζει με παρρησία τις ιδέες και τις απόψεις του. 

Επειδή το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο είναι και το δικό μας όραμα και επειδή ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι οι πράξεις όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να συμβαδίζουν με το όραμα αυτό, δηλώνουμε την υποστήριξη ολόκληρης της Νέας Κίνησης Καθηγητών στα μέλη μας που κλήθηκαν να καταθέσουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά τη συζήτηση της προαναφερθείσας Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως: τον τέως πρόεδρό μας και πρώην πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Ιάκωβο Ιακώβου και τη Φιλόλογο Βαλεντίνα Σαλτέ, το άρθρο της οποίας έγινε η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια οι εξουσιαστικές συμπεριφορές αξιωματούχων του Υπουργείου Παιδείας. Η δυναμική αλλά και ευπρεπής και στο πλαίσιο της νομιμότητας παρουσία τους σε όλη τη διαδικασία, εντός και εκτός της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία η Κίνησή μας αγωνίστηκε και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη Δημοκρατία στο χώρο της Εκπαίδευσης. Θεωρούμε ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι στη συνέχεια επιχειρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας (και δυστυχώς και από κάποιους εκπροσώπους του τύπου) η δημόσια υπόσκαψη του κύρους και της αξιοπρέπειάς των συναδέλφων μας με ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν παραπτώματα, με προσβλητικές αναφορές και δημοσιεύματα, το περιεχόμενο των οποίων πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών χαιρετίζει την ψήφιση από την Βουλή της κατάργησης του άρθρου 51(2), γεγονός που δικαιώνει τη Νέα Κίνηση και τους αγώνες των μελών της. Παράλληλα, εκφράζουμε την πικρία μας για τη στάση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, που όλο αυτό τον καιρό που τα μέλη μας έδιναν τη μάχη εαντίον της αυθαιρεσίας των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, ήτνα προκλητικά απούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου