Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η ελευθερία της έκφρασης

Μαρία Συμεωνίδου
Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Καθηγητών

Ο αγώνας για την ελευθερία της έκφρασης, ως ένα από τα κύρια  θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, είναι για τη Νέα Κίνηση Καθηγητών φάρος, που καθοδήγησε τις ενέργειες και την έκφρασή της σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από την αμφισβήτηση  των αντιλήψεων και των πρακτικών όσων θεώρησαν την εξουσία μέσο επιβολής απόψεων και πράξεων, ενδυναμώσαμε τον αγώνα μας για το αναφαίρετο δικαίωμα του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου: το δικαίωμα να εκφράζει με παρρησία τις απόψεις και τα αιτήματά του. Μετά από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως που δικαίωσε το αίτημά μας για ελεύθερη έκφραση,  και τη σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, καλούμε όλους τους Εκπαιδευτικούς σε συστράτευση για τον πιο ουσιαστικό ίσως συνδικαλιστικό και εκπαιδευτικό αγώνα: την προάσπιση της αξιοπρέπειας μας.
H ΟΕΛΜΕΚ έχει, στη μακρά ιστορία της, αγωνιστεί για πολλά συνδικαλιστικά αιτήματα και δικαιώματα των μελών της με αρκετές επιτυχίες. Είναι τώρα ανάγκη, στην εποχή του παγκόσμιου αποπροσανατολισμού και της αποπνευματοποίησης, να  επικεντρωθεί στον πνευματικό της ρόλο. Είναι μεγαλύτερη ανάγκη τώρα που προωθείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με στόχο το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, με άξονές του τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τις ανθρωπιστικές αξίες, να αποδείξει ότι εννοεί το στόχο αυτό και ότι επιθυμεί να τον κάνει πράξη. Η αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να γίνει πράξη συνολική και όχι αποσπασματική, με τη θετική συμβολή όλων των εκπαιδευτικών και επίκεντρο το μαθητή, αυριανό ελεύθερο πολίτη.
Ο εκπαιδευτικός έχει υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσει στον αυριανό πολίτη την αξία της ελευθερίας σε όλες της τις εκφάνσεις, αφού αδιαμφισβήτητα από το βαθμό  εμπέδωσης της δημοκρατίας και της αυτονομίας του ατόμου εξαρτάται η ποιότητα των πολιτών του σήμερα και του αύριο και επομένως η δυνατότητα διατήρησης της δημοκρατίας. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στη σημερινή εποχή από τον τελειωτικό θάνατο της δημοκρατίας. Το πιο σπουδαίο λοιπόν που πρέπει να μάθουμε σε μας και στους μαθητές μας είναι να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε και να εκφράζουμε ελεύθερα αυτό που πιστεύουμε και να το υπερασπιζόμαστε με θάρρος και πάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου