Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Περί Αρχαίων Ελληνικών ο λόγος

Ρένα Γιαβρή
Φιλόλογος, Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Νέας Κίνησης Λευκωσίας

Ήρθαν και φέτος παιδιά στην Α΄Λυκείου «έτοιμα» να συνεχίσουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών. Παιδιά που δυστυχώς δεν κατάφεραν να αγαπήσουν το μάθημα τα προηγούμενα τρία χρόνια που το διδάχθηκαν στο Γυμνάσιο ή που δεν καταφέραμε να τα κάνουμε εμείς να το αγαπήσουν. Ένιωσα αμέσως, κι αυτή τη χρονιά, το αίσθημα απόρριψης ενός μαθήματος που προσφέρει ένα εξαιρετικό κείμενο προς μελέτη και διδασκαλία, αυτό του Ξενοφώντα, με το έργο του «Αγησιλάου Εγκώμιο».

Προσπάθησα, εκτός από τις υποχρεωτικές διδακτικές περιόδους που δίνονται για επανάληψη, να φέρω τα παιδιά σε επαφή και με άλλα στοιχεία από τη ζωή, συνήθειες και αντιλήψεις των Αρχαίων Ελλήνων της περιόδου, να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον να μελετήσουν αθέατες πλευρές ιστορικών και πολιτικών προσώπων εκείνης της εποχής , να ανοίξω λίγο τους ορίζοντες τους και να ασχοληθώ με τα βαθύτερα νοήματα των κειμένων. Δεν μπορώ να πω πως το εγχείρημα ήταν εύκολο. Ακόμη παλεύω να κερδίσω και τους τελευταίους διστακτικούς και αρνητικούς που κάθε φορά με κοιτάζουν με απορία.

Σκέφτομαι, λοιπόν, αν ο εκπαιδευτικός θα μπορούσε μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα να σταθεί περισσότερο στην ουσία κάποιων διαχρονικών κειμένων, στο βαθύτερο νόημα και στις αναλύσεις των μηνυμάτων του Αρχαίου Πολιτισμού, σε αξίες και αρχές που διέπουν όλες τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες. Σκέφτομαι λοιπόν και προβληματίζομαι, και εύχομαι το ίδιο να προβληματιστούν και οι υπεύθυνοι - αρχιτέκτονες των αναλυτικών προγραμμάτων. H σταδιακή συρρίκνωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, και που οδηγεί στην απαξίωση τόσο της κοινωνίας όσο και των ίδιων των παιδιών από τα ανθρωπιστικά γράμματα και σπουδές, οφείλει και πρέπει να σταματήσει με συγκεκριμένες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τη χάραξη μιας νέας πορείας που θα μας λύσει τα χέρια και να μπορέσουμε έτσι να διδάξουμε το μάθημα μέσα από διαφορετικά και διάφορα κείμενα άξια λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου