Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση στη συνάδελφο Μαρία Παπαδημητρίου

Φρειδερίκη Αβάνη
Φιλόλογος, Εκπρόσωπος της Νέας Κίνησης Καθηγητών στο Επαρχιακό Συμβούλιο του ΣΕΚΦ

Αναφερόμενη στο άρθρο της κυρίας Μαρίας Παπαδημητρίου «Προς Εθνοβόρους Εθνομηδενιστές» που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 10 του περιοδικού «Εκπαιδευτική Αλλαγή», το εκφραστικό όργανο της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή», θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξη, τη λύπη αλλά και την οργή μου αφού πραγματικά με άφησαν άναυδη τα όσα διάβασα.



Η κυρία Μ. μας καλεί και μας προτρέπει να ενισχύσουμε τον… εθνικισμό μας γιατί μόνο έτσι θα σωθούμε! Γράφει η κ. Μ.Π «πλέον κατακεραυνώνεται ό,τι ενισχύει τον εθνικισμό, αυτός που διδάσκει την αγάπη προς το έθνος» και πιο κάτω «δε θα επιτρέψουμε την εθνική αφυδάτωση που επιχειρούν οι … εθνοβόροι εθνομηδενιστές».

Αναρωτιέται κανείς, μήπως η συνάδελφος έχει συγχύσει τους όρους «εθνικισμός» και «εθνισμός»; Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας εκπαιδευτικός θα μπορούσε, σήμερα, να διδάσκει τα παιδιά πώς θα γίνουν καλύτεροι… εθνικιστές!

Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα μια σύγχρονη κοινωνία;

Είναι καιρός κ.Μ.Π. να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς και να εκσυγχρονιστούμε, να πάμε ένα βήμα μπροστά καλλιεργώντας στους μαθητές μας την αγάπη προς τον συνάνθρωπό τους, την αλληλεγγύη, την αγάπη για τη ζωή, την αποδοχή της διαφορετικότητας, δίνοντας έμφαση στις αξίες της συνεργασίας, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις και πατριωτικές κορώνες.

Κανείς δε θεωρεί «το θησαυρό που εγκιβωτίζει η ελληνική μας παράδοση έκτρωμα που εμποδίζει την Πρόοδο», όπως με τόση παρρησία υποστηρίζετε ότι κάνουν όσοι έχουν διαφορετική άποψη από τη δική σας.

Οι καιροί απαιτούν από μας νηφαλιότητα και περίσκεψη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, διότι όπως πολύ σωστά λέτε, η εποχή των… λοβοτομημένων ηλιθίων έχει παρέλθει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια υβριστικού, σεξιστικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή άλλου προσβλητικού περιεχομένου, λιβελλογραφήματα καθώς και σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και το σκοπό ανάρτησης αυτού του ιστολογίου