Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Καλές γιορτές, συνάδελφοι...

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών εύχεται σε όλους 

 Κ Α Λ Ε Σ  Γ Ι Ο Ρ Τ Ε Σ !
   καλές διακοπές    
 
    ξεκούραση    

 και δύναμη για το νέο χρόνο...

... και μην ξεχνάτε ότι με το νέο χρόνο σας περιμένουμε για νέες διαδικτυακές συναντήσεις στο ιστολόγιο αυτό...

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ειδήσεις και "ειδήσεις" περί των εκπαιδευτικών

Βαλεντίνα Δημητριάδου Σαλτέ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Νέας Κίνησης Καθηγητών

Σε περίοδο από την οποία απουσιάζουν οι "ειδήσεις" για τα της Παιδείας, οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά αναζητούν θέματα για να γεμίζουν τις στήλες τους. Όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι κάποιες αναφορές τους θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις, τότε η γραφίδα τους γίνεται γλαφυρότερη μέχρι και προκλητική - ενίοτε μάλιστα προσβλητική - απέναντι στους εκπαιδευτικούς. 

Όλα τα μαθήματα είναι εξίσου σημαντικά!

Αναρτώνται πιο κάτω οι δημοσιεύσεις στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της δημοσιογράφου Χριστίνας Κυριακίδου  και της προέδρου του Συνδέσμου Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας Σύλιας Λουκαϊδου, με θέμα τη σημασία και την αξία συγκεκριμένων μαθημάτων, με αφορμή άρθρο της πρώτης την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, το οποίο δικαιολογημένα προκάλεσε την αντίδραση της συναδέλφου μας. 
Είναι, βεβαίως, προς πίστη της εφημερίδας και της δημοσιογράφου, το γεγονός ότι η εφημερίδα δημοσίευσε τις δύο απαντήσεις της συναδέλφου μας και προέδρου του Συνδέσμου Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας. Είναι όμως λυπηρό να πρέπει οι Εκπαιδευτικοί να δίνουν εξηγήσεις στον τύπο για τα αυτονόητα, όταν η πραγματικότητα παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους του τύπου κατά το δοκούν.
Η Νέα Κίνηση Καθηγητών αναρτά και τις τέσσερις δημοσιεύσεις και συγχαίρει την πρόεδρο του Συνδέσμου Οικιακής Οικονομίας και στέλεχος της Κίνησής μας Σύλιας Λουκαϊδου, για την παρρησία της και την ετοιμότητά της να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπρέπεια όχι μόνο των Εκπαιδευτικών του κλάδου που εκπροσωπεί, αλλά και του συνόλου των Εκπαιδευτικών, απέναντι σε οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές εκ μέρους εκπροσώπων του τύπου:

Σας καλούμε να διαβάσετε τα τέσσερα κείμενα με τη χρονολογική σειρά της δημοσίευσής τους.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικος χορός της Νέας Κίνησης



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 
Ώρα 9:00 μ.μ.


Κέντρο :
Τα Πέντε Όγδοα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μιχάλης Ιερείδης
Εκπρόσωπος της Νέας Κίνησης Καθηγητών στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ


Οι πλείστες των πιο κάτων απόψεων αναφορικά με το Προτεινόμενο Ωρολογιακό Πρόγραμμα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, στάλθηκαν με e-mail στις 9 / 04 / 2010, στο Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Διαμόρφωση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων κ. Γιώργο Τσιάκαλο . Το όλο σκεπτικό βέβαια, των απόψεων μου έχει επίκεντρο το μαθητή και τη φιλοσοφία του τι είναι αναγκαίο και χρήσιμο για το μαθητή.

Ο Καθηγητικός Σύλλογος και η λειτουργία του


Μιχάλης Ιερείδης
Εκπρόσωπος της Νέας Κίνησης Καθηγητών στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο Κ.Σ. είναι η ανώτερη εξουσία στην σχολική μονάδα. Οι υπάρχοντες κανονισμοί λειτουργίας μειονεκτούν στην αναβάθμιση της λειτουργίας του. Ο Κ.Σ. κυρίως χρησιμοποιείται από το κάθε Διευθυντή για τυπικές διαδικασίες,και εφαρμογές, κυρίως σε πέρασμα των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Συνήθως  η πλειοψηφία των Διευθυντών εφαρμόζει τους υπάρχοντες κανονισμούς και εγκυκλίους με στείρα προσέγγιση, έτσι που κατά την γνώμη των ασκούν Διοίκηση με μερική παρέμβαση του καθηγητικού Συλλόγου.
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για ένα πιο δημοκρατικό σχολείο θα πρέπει να προστεθούν κανονισμοί που να διασφαλίζουν τις νέες απαιτήσεις στο δημόσιο σχολείο με περισσότερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων όλων των εκπαιδευτικών.