Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ευχόμαστε δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών εύχεται σε όλους  δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά, που μακάρι να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Εξάλλου κάθε χρόνο τέτοιο καιρό προσδοκούμε στο καλύτερο και ελπίζουμε πως το Δημόσιο σχολείο θα καταφέρει να κερδίσει και πάλι τη θέση που του αξίζει στην κυπριακή κοινωνία. Είναι άραγε οι προοπτικές της χρονιάς αυτής καλές ή μήπως ζούμε και πάλι τα ίδια φαινόμενα των μεταθέσεων και μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής, των αδιόριστων εκπαιδευτικών που μένουν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση εκτός εργασίας, της  παραβατικότητας, της ασάφειας για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, των πρόχειρων και βεβιασμένων κινήσεων, της αποσπασματικής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης;

Τα φλέγοντα θέματα του Δημόσιου σχολείου είναι και αυτή τη σχολική χρονιά πολλά, με κυριότερα τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα, το νέο Ωρολόγιο πρόγραμμα, το νέο σχέδιο Αξιολόγησης την όλο και αυξανόμενη και πολλές φορές ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στο σχολικό χώρο, τη μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Θέματα που απασχολούν εδώ και χρόνια την Εκπαίδευση και που η αναποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα οδηγήσει σε παρακμή το δημόσιο σχολείο. Τα σημάδια της απαξίωσής του από τον Κύπριο πολίτη έχουν ήδη διαφανεί, αφού πολλοί γονείς δεν εμπιστεύονται πια τη δημόσια εκπαίδευση

Η Δημόσια Παιδεία πρέπει να διαφυλαχθεί ως σημαντικότατο αγαθό, με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης των  εκπαιδευτικών. Για να ανακτήσει την υπόληψή της πρέπει να γίνονται μόνο στοχευμένες κινήσεις. Τα Αναλυτικά Προγράμματα να ενταχθούν ταυτόχρονα σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, που θα καθορίσει το νέο τύπο σχολείου, να είναι σαφές και σε πλήρη σύνδεση με τους στόχους της εκπαίδευσης. Παρόλο ότι τα σχολεία μαστίζονται από το φαινόμενο της σχολικής βίας και παραβατικότητας, που σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα της σχολικής αποτυχίας και είναι αλληλένδετο με τα κοινωνικά προβλήματα, οι εισηγήσεις και οι ενέργειες του Υ.Π.Π. επικεντρώνονται σε προληπτικά μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και πολλές φορές είναι ανίσχυροι και ανοχύρωτοι στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθούν τέτοιοι μηχανισμοί, ώστε, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης Ειδικών στους σχολικούς χώρους. Ο ορθός και έγκαιρος προγραμματισμός της στελέχωσης των σχολείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία και συνεπώς την αποτελεσματικότητα του σχολείου. Η τακτική που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα όντως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Θεωρούμε απαραίτητο, όχι μόνο για σκοπούς έγκαιρης στελέχωσης αλλά και για κοινωνικούς λόγους, την αύξηση των οργανικών θέσεων

Η Νέα Κίνηση Καθηγητών, μέσα από τα συλλογικά της όργανα στο πλαίσιο της ΟΕΛΜΕΚ αλλά και έξω από αυτό, αγωνίστηκε και αγωνίζεται με συνέπεια για τις βασικές αρχές του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, την ποιότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όραμά μας ο δημοκρατικός μαθητής που μετέχει στο διεθνές περιβάλλον, σέβεται τη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα διατηρεί την εθνική του ιδιαιτερότητα. Όραμά μας και ο ελεύθερα σκεπτόμενος καθηγητής, που έχει το απόλυτο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, απεγκλωβισμένος από παραδοσιακές εξουσιαστικές και γραφειοκρατικές δεσμεύσεις  στον πιο βασικό και κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση της Παιδείας.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Πορεία διαμαρτυρίας

Η ΟΕΛΜΕΚ συμμετέχει, μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνομοσπονδίας, πορεία διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας.
Πληροφορίες στην αφίσα που κυκλοφορεί και αναρτάται πιο κάτω:



Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σχεδιασμός νέου ωρολόγιου προγράμματος: αυτοσκοπός ή ... ;

Βαλεντίνα Δημητριάδου Σαλτέ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Νέας Κίνησης Καθηγητών

Δόθηκε τελικά η πρόταση για ένα νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δημοτική και τη Μέση Γενική Εκπαίδευση. Πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται με τα δύο σενάρια, τα οποία και μπορείτε να δείτε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση.
Παρατίθεται πιο κάτω το κείμενο που δημοσιεύτηκε με τον πιο πάνω τίτλο σε δύο μέρη και στο προσωπικό μου ιστολόγιο "Εκπαιδευτικοί Ασπάλαθοι" και στον τύπο, με πληθώρα ερωτημάτων προς τους εμπνευστές των δύο προτάσεων, την προϊστάμενη αρχή και φυσικά προς όλους όσοι ασχολούνται με τα της παιδείας και της πολιτείας:

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

Δόθηκαν πρόσφατα  στην ΟΕΛΜΕΚ δύο προτάσεις για ένα νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση, τις οποίες και αναρτούμε για να μπορέσετε να τις μελετήσετε και να μας στείλετε τις απόψεις σας.
Απολογούμαστε για το γεγονός ότι οι σελίδες που ακολουθούν είναι δυσανάγνωστες, όμως οι προτάσεις δόθηκαν τυπωμένες και όχι ηλεκτρονικά, γι αυτό και αναρτώνται όλες οι σελίδες φωτογραφημένες.

Καλή χρονιά, συνάδελφοι

Βαλεντίνα Δημητριάδου Σαλτέ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Νέας Κίνησης Καθηγητών

Με δύναμη, δημιουργικότητα και φαντασία - δηλαδή με όσα λείπουν συνήθως από τη δημόσια εκπαίδευση.

  • Κι ας είναι ακόμη πολλά από τα σχολεία μας εργοτάξια - παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Υπουργείου μας.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αριθμοί, οι διορισμοί, το Βατερλώ και τα ωρολόγια

Κυριάκος Κυριάκου
Μέλος του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (Νέα Κίνηση Καθηγητών)
Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά και η κοινή γνώμη παραμυθιάζεται με τις μεταρρυθμίσεις, τα αναλυτικά, τα ωρολόγια και το … Βατερλώ.

Το μέγα πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι ο μεγάλος αριθμός συναδέλφων εκτάκτων εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στην ανεργία. Οι περικοπές και οι λανθασμένες προβλέψεις του ΥΠΠ δημιούργησαν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ έδωσε πίστη στις δηλώσεις του Υπουργείου, αγνοώντας τις επισημάνσεις της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για την πραγματική εικόνα της κατάστασης (συνεδριάσεις ΚΔΣ 7/7/2010, 26/8/2010). Σήμερα 2/9/2010 η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, κάτω από την πίεση των δεδομένων, ζητά με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας διορθωτικές κινήσεις. Χαιρετίζουμε τη μεταστροφή των κρατούντων στην ΟΕΛΜΕΚ και αναμένουμε την εξαγγελία μέτρων για άμεσο διορισμό των συναδέλφων (συγνώμη προς τη ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ για τη συμπεριφορά τους και mea culpa δεν αναμένουμε).

Ευτυχώς που αντιλήφθηκε η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ ότι οι συνάδελφοι που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση δεν είναι απλοί αριθμο!!!!!!